Gepubliceerd op:
11
mei
2020

Vanaf 18 mei mogen de bewoners van de woonzorgcentra terug (beperkt) bezoek ontvangen. Alle woonzorgcentra van Zorgbedrijf Rivierenland willen dit ook realiseren en zijn bezig met de nodige voorbereidingen.

Voor de bewoners is bezoek krijgen zeer belangrijk, het gemis was de afgelopen weken dus ook groot in de woonzorgcentra. Niet alleen bij de bewoners maar ook bij de medewerkers. Familie is een belangrijk deel van elk woonzorgcentrum. Zonder hen is het leven bij ons niet compleet. Zorgbedrijf Rivierenland is daarom zeer blij dat de familie, weliswaar beperkt, weer een stapje in onze richting mag zetten!

Momenteel werkt ieder woonzorgcentrum hard aan de organisatie van het bezoek: er worden ruimtes ingericht, tenten gezocht en helpende handen ingeschakeld. Ieder woonzorgcentrum zal het bezoek op een andere manier moeten regelen want zij dienen rekening te houden met de eigen infrastructuur in combinatie met de geldende veiligheidsmaatregelen en de beperkingen, met de mogelijkheden van bewoners en hun familieleden en met de beschikbare handen op ieder moment van de dag zodat zorg, leven en (fysiek en/of digitaal en/of raam-)bezoek mogelijk is voor alle bewoners. De afgelopen weken konden we beroep doen op heel wat extra handen van andere diensten van Zorgbedrijf Rivierenland, de Stad Mechelen en de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Het gewone leven begint echter ook voor hen terug vorm te krijgen en de extra handen verdwijnen rond deze periode uit de woonzorgcentra.

Door deze combinatie van factoren zullen er verschillende beperkingen zijn in de bezoekregelingen zoals het verplicht maken van een afspraak, concentratie van bezoeken op weekdagen, hygiënische maatregelen (zoals mondmaskers, handhygiëne), maximaal 1 bezoeker per bewoner enzovoort. Het blijft dus pas een eerste stap die we succesvol kunnen nemen met behulp van wederzijds begrip voor deze uitdagende situatie. We zien dit als de start van een terugkeer naar normaliteit en dit maakt ons na een moeilijke periode zeer gelukkig.

Alle woonzorgcentra streven ernaar om te starten met het bezoek op 18 mei. We verwachten in de loop van de week van 11 mei voor ieder woonzorgcentrum een bezoekplan klaar te hebben. Van zodra er duidelijkheid is over de werkwijze zullen alle familieleden per woonzorgcentrum hierover gericht geïnformeerd worden.