Gepubliceerd op:
22
oktober
2020

Karin Baek stond mee aan de wieg van de opstart van het palliateam - supportteam. Vandaag is ze referentiepersoon in comfortzorg, palliatieve zorg én is ze expert aromatherapie.

Karin Baek, 62 jaar, uit Rijmenam werkt als referentiepersoon comfortzorg en palliatieve zorg in Hof van Egmont en De Lisdodde. Ze kan al heel wat jaren ervaring in de zorg op haar teller zetten.

Ze studeerde af als kinesitherapeut en schoolde zich via postgraduaten bij in comfortzorg, palliatieve zorg en aromatherapie. In april 2021 gaat ze met pensioen, dat zal wennen zijn. Maar haar collega’s zullen haar ongetwijfeld nog veel terugzien.

Wat doet een referentiepersoon comfortzorg eigenlijk?

Karin wordt ingeschakeld wanneer een zorgteam advies nodig heeft bij het bieden van comfort aan een bewoner. Dit gaat dan over zijn of haar algemeen welzijn, lig – en zitcomfort, het wassen of kleden dat moeilijk is o.w.v. pijn, onrust enz. Karin gaat ter plaatse met de bewoner kennismaken en de dagelijkse zorg een tijdje opnemen om te kijken hoe dagdagelijkse handelingen op een andere manier uitgevoerd kunnen worden. De bedoeling is dat het  voor de bewoner in kwestie een aangenamer moment wordt, met zo min mogelijk pijn en discomfort. Het vraagt dus een erg individuele aanpak. Haar bevindingen en technieken geeft ze daarna door aan het zorgteam. Ze toont de nieuwe handelingen en legt ook uit waarom ze iets op een bepaalde manier doet. 

Voor haar collega’s duurt het vaak wel wat langer om een bewoner met een extra comfortnood te behandelen, dan volgens de standaard procedure. Karin probeert hen te tonen dat het zowel ten goede komt van de bewoners, als van hun eigen werking. De bewoners zal de rest van de dag namelijk meer relaxt en aangenamer gezelschap zijn. Win-win dus!

Comfortzorg is altijd anders en voor elke bewoner verschillend. Je vertrekt vanuit de bewoner in zijn of haar situatie en gaat op zoek naar de beste oplossing op maat.

En wat houdt het luik palliatieve zorg dan in?

Bij palliatieve zorgverlening doen we er alles aan om de laatste momenten van de bewoner zo aangenaam mogelijk te maken. En dat gaat vrij breed. We kijken hoe het mentaal met de bewoner gaat. Of de medicatie voldoet. Hoe comfortabel de zorghandelingen verlopen, dus comfortzorg is hier ook een deel van. Is er nood aan aangepaste voeding? Is de voorafgaande zorgplanning* en de wilsverklaring besproken met de bewoner. Is de familie op de hoogte? In het geval van personen met dementie wordt dit alles vooraf met de familie besproken of de wettelijk vertegenwoordiger.

Met het palliatieve supportteam komen ze 1x per maand samen. Dit is een team van de palliatieve verantwoordelijken per afdeling, Karin als referentiepersoon, de CRA en woonzorgcoaches. Daar bespreken ze telkens de verzorging van bewoners die in dit stadium van het leven zijn gekomen.

Het is geen job als een ander

Karin doet haar job met hart en ziel. Soms is het wel zwaar om haar werk los te laten wanneer ze naar huis gaaat. Zeker als het gaat om mensen waarmee ze een goede band heeft opgebouwd. Maar het geeft haar voldoening en rust wanneer een gesprek met een bewoner goed is geweest, wanneer ze de bewoner of familie een houvast heeft kunnen geven. Het gebeurt ook wel eens dat familie en bewoner of de familieleden onderling, met de neuzen naar een andere richting staan. Daarin bemiddelen is niet evident.

In een woonzorgcentrum moet je regelmatig mensen laten gaan. Soms is dat logisch, je verwacht het o.w.v. de leeftijd of een ziekte. Maar soms komt een vertrek totaal onverwacht, en dat valt zwaar. Ook de familie van bewoners en collega’s kunnen bij Karin terecht voor een babbel over hoe ze deze momenten beleven.

Aromatherapie in een woonzorgcentrum?

Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën van bloemen, kruiden en planten door middel van verdamping of toepassing op de huid. Ze worden ingezet als natuurlijke behandeling van of ondersteuning bij infecties, stress, huidklachten en andere gezondheidsproblemen.

Binnen Hof van Egmont gebruiken we vaak aromatherapie vaak in onze dienstverlening. Dit gebeurt steeds in overleg met de huisarts. We passen het toe in de comfortzorg, maar ook voor de behandeling van specifieke problemen, ontsmetten, het ontgeuren van een omgeving, bij huidverzorging, mondzorg en wellness. Ook in de andere woonzorgcentra wordt aromatherapie toegepast, maar in Hof van Egmont gaan we net nog een stapje verder. Je zou verbaasd zijn te horen waarvoor het allemaal gebruikt kan worden.

 

*Voorafgaande zorgplanning gaat over de keuzes die een bewoner maakt over de zorg die hij of zij nog wil krijgen wanneer het leven ten einde komt. Meer info vind je in deze brochure.

Zorgbedrijf Rivierenland heeft een palliateam in al haar woonzorgcentra, heb je vragen hierrond? Neem dan contact op met onze woonzorgcentra.