Gepubliceerd op:
13
oktober
2022

Bewoners 'verblijven' niet in een woonzorgcentrum. Ze wonen er. En waarom zouden ze dan niet, net zoals thuis, mee beslissen wat er op het feestmenu staat? Wij organiseerden een proefmoment in wzc De Lisdodde!

Kerst viel heel even vroeg dit jaar, in woonzorgcentrum De Lisdodde. Bewoners uit de woonzorgcentra Hof van Egmont en De Lisdodde gingen er afgelopen dinsdag al rond de feesttafel zitten: tijdens een proefmoment  kozen ze samen het feestmenu.

 

Tijdens de eindejaarsperiode nodigen de bewoners van de woonzorgcentra traditioneel hun familie uit, voor een gezellig familiefeest in de brasserie. "Mooie inkleding, een feestmenu en veel ambiance: de familiefeesten zijn een jaarlijks hoogtepunt in de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Rivierenland", klinkt het bij Gabriella De Francesco, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. "Door de coronapandemie konden we die warme familiefeesten de afgelopen twee jaar helaas niet aanbieden. Eerst mocht familie niet op bezoek komen, het jaar erna was er nog de mondmaskerplicht. Maar dit jaar zijn we hoopvol. We kijken samen met de bewoners uit naar de warme feestdagen en we willen er een éxtra fijne feestperiode van maken."

 

Proefmoment

De voorbereidingen voor die gezellige feestperiode gingen dan ook deze week al van start. Tien bewoners van De Lisdodde en vier bewoners van Hof van Egmont gingen er op 11 oktober al rond de feesttafel zitten. Samen met Sodexo, maaltijdpartner van Zorgbedrijf Rivierenland, stelden ze zo hun ideale feestmenu samen.

 

 

Gabriella De Francesco: "Tijdens de feestdagen levert Sodexo zo’n 1500 kerst- en familiefeestmenu’s aan de woonzorgcentra, assistentiewoningen en lokale dienstencentra van Zorgbedrijf Rivierenland. Elk jaar in oktober starten zij met de samenstelling van dat menu. Zo is er voldoende tijd om te finetunen en te proeven. Dit jaar vroegen we Sodexo om de bewoners bij dit proces te betrekken. Welk sausje dresseert het mooist? Welke smaakcombinatie is het lekkerst? Welke kleuren passen het best samen? Sodexo presenteerde een heleboel opties, en tijdens een speciale proefsessie mochten de bewoners van De Lisdodde en Hof van Egmont hun mening geven en uiteindelijk zo het finale menu samenstellen."

 

Een woonzorgcentrum is de thuis van een bewoner. En net zoals thuis heeft die bewoner ook hier een stem. - Astrid Gepts, directeur De Lisdodde

 

Net zoals thuis

Net zoals je thuis ook je menu al eens uittest en voorproeft, stellen ook de bewoners van het woonzorgcentrum dus hun feestmenu op punt. "Participatie en inspraak hebben een belangrijke plaats in ons woonzorgcentrum en onze organisatie, Zorgbedrijf Rivierenland", verduidelijkt Astrid Gepts, directeur van woonzorgcentrum De Lisdodde. "Omdat het hier de thuis is van een bewoner. En net zoals thuis heeft die bewoner ook hier een stem. Om praktische redenen konden we niet alle bewoners van wzc De Lisdodde en Hof van Egmont laten deelnemen aan het proefmoment, we vaardigden veertien woordvoerders en voorproevers af. Naast dit initiatief organiseren we in onze woonzorgcentra nog andere inspraakmomenten waarbij bewoners hun mening en stem kunnen laten horen. Gebruikersraden zijn de meest klassieke momenten. Daarnaast werken we ook thematisch. Zo staan er in De Lisdodde bijvoorbeeld opfrissingswerken in ons woonzorgcentrum gepland. Het onthaal wordt in een nieuw jasje gestoken. Hoe gaan we die grote muur in de inkomhal aankleden? Welke verfkleuren kiezen we? We betrekken de bewoners er graag bij. De tijd dat dit soort keuzes zonder inspraak werden gemaakt, is gelukkig voorbij”.

 

Inzetten op participatie

Bewoners laten participeren is ook een doelstelling van de woonzorgcentra, die verankerd is in het woonzorgdecreet. “Bij Zorgbedrijf Rivierenland gaan we graag verder dan wat er minimaal van ons verwacht wordt. De stem van de Mechelaar wordt ook in onze woonzorgcentra gehoord. We gaan op zoek naar inspraak in de verschillende domeinen die deel uitmaken van het wonen en leven in een woonzorgcentrum," aldus Gabriella.