Gepubliceerd op:
22
maart
2023

Bewoners van onze wzc's nemen deel aan de ‘Winkelwandeltentoonstelling’, een actie van vzw Sjarabang die zich inzet om cultuur toegankelijker te maken voor mensen met een zorgbehoefte. Deze editie staat in teken van de Belgische Special Olympics

(H)Opsinjoorke Hop!


Voor de start van de winkelwandeltentoonstelling versieren de deelnemer-kunstenaars in totaal 150 blanco beelden, waarna ze gedurende enkele weken tentoon staan in de etalages van lokale winkels. Na het afronden van de tentoonstelling gaan de kunstwerken terug naar hun maker of worden ze geveild. Met de opbrengst faciliteert vzw Sjarabang haar werking.


Voor de editie 2023 koos de vzw niet voor een ‘beestig’ thema, maar wel voor de Belgische Special Olympics. Hiervoor creëerden ze unieke polyester beelden van Opsinjoor, een figuur uit de Mechelse folklore én de mascotte van de Nationale Zomerspelen. Iedereen die graag een kunstwerk maakt, mag meedoen, maar in eerste instantie is het initiatief voornamelijk gericht op mensen met een zorgbehoefte.

Bruisende creativiteit


Onze Mechelse woonzorgcentra werken al langer samen met vzw Sjarabang. “Via deze mooie samenwerking brengen we niet alleen kunst en cultuur naar onze bewoners, maar geeft het hen ook de kans en een platform om hun artistieke talenten te uiten en te tonen aan de Mechelse gemeenschap.” aldus Jeroen Baeten, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland.

“Per afdeling gingen de bewoners aan de slag om een Opsinjoorke te beschilderen en decoreren. De kleurrijke ontwerpen brachten hem als het ware tot leven. Het ontspannende effect en samenhorigheidsgevoel van deze creatieve activiteiten zijn niet te onderschatten, ze kunnen positief bijdragen aan de geestelijke gezondheid en welzijn van onze bewoners. Daarom vinden wij het zo belangrijk om in te zetten op dergelijke acties.” vult Gabriella De Francesco, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland aan.