Gepubliceerd op:
4
maart
2021

Onder een stralend winterzonnetje leverden de leerlingen van het zevende jaar industriële houtbewerking deze voormiddag de ijskar af die ze op vraag van het woonzorgcentrum maakten.

Woensdagvoormiddag 3 maart trokken enkele leerlingen van TSM naar De Lisdodde om hun zelfgemaakte ijskar officieel te overhandigen. We konden daarbij ook rekenen op persaandacht, in de vroege uurtjes gaven de voorzitter van onze raad van bestuur Jeroen Baeten en leerling Ryan De Vries van TSM zelfs een dubbelinterview voor Radio 2.

Ontstaan van het idee

Elke zomer (in niet-coronatijd weliswaar) organiseert De Lisdodde een zomerfeest, waarop de bewoners worden verwend met live optredens, ambiance en ijsjes. Zo ontstond het idee om zelf een ijskar aan te kopen en deze ook op andere momenten in te zetten. Omdat hier een behoorlijk prijskaartje aan vasthing, namen zij contact op met de Technische Scholen Mechelen en bleek dat de leerlingen van de afdeling schrijnwerkerij zelf een ijskar wilden maken. Op die manier hadden zij een eindejaarproject en had het woonzorgcentrum alle vertrouwen in een originele kar!

Verloop van het project

Begeleider wonen en leven Daniëlle De Winter van De Lisdodde en leerkracht Christophe Goeyers van TSM werkten samen een technisch plan uit. Zo hadden de leerlingen van het zevende jaar industriële houtbewerking een idee van de afmetingen van de ijskar en gingen zij aan de slag. Het ontwerp moest er niet alleen leuk uitzien, maar betekende ook een uitdaging om dit op een industriële werkmethode uit te voeren met een cnc-gestuurde machine. Zo werden de verschillende onderdelen, zoals de wielen, ontworpen en uitgetekend. Vanuit het tekenprogramma werden deze dan rechtstreeks overgebracht en omgezet naar een freesprogramma voor de cnc-machine. Het samenkomen van alle onderdelen zorgde voor een mooi eindresultaat.

Door corona duurde het wat langer dan gepland, maar drie weken geleden kreeg De Lisdodde het heuglijk nieuws dat de ijskar klaar was. Op zonnige dagen zullen de bewoners ongetwijfeld nog meer kunnen genieten van lekkere ijsjes. Het unieke exemplaar waarvoor Technische Scholen Mechelen gezorgd heeft, maakt het nog warmer. 

Intergenerationele samenwerking en solidariteit ondanks COVID-19

Corona heeft zoveel muren opgetrokken. Het is fijn om via deze weg scholen en woonzorgcentra met elkaar in contact te brengen en we zijn zeer dankbaar en blij met deze samenwerking. Die wisselwerking tussen jong en oud zorgt dan ook voor een fantastische dynamiek in deze moeilijke coronatijden.