Gepubliceerd op:
11
april
2022

Woonzorgcentrum De Lisdodde start met een contactkoor voor mensen met dementie. Een contactkoor is een unieke manier van verbinden, tussen mensen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers.

Het allereerste optreden van het Liswonder Koor vindt plaats op 15 april, aan de vooravond van de ‘dag van de stem’. Directeur Astrid Gepts: “We willen dat mensen met dementie hier letterlijk en figuurlijk hun stem kunnen laten horen”.

 

Een dertigtal bewoners met dementie repeteren al maanden samen ‘liedjes van toen’ in woonzorgcentrum De Lisdodde. Nu de coronamaatregelen het toelaten, geven ze op 15 april dan ook met trots een eerste optreden met hun ‘Liswonder Koor’, voor een publiek van familieleden. Na de voorstelling zullen familieleden en mantelzorgers bovendien uitgenodigd worden om toe treden tot het koor, zodat het Liswonder Koor een écht contactkoor kan worden. Het wordt de aftrap van een bezield project, dat mensen met dementie en hun familie nog dichter bij elkaar brengt.

Meer dan ‘zorgen voor’

In wzc De Lisdodde hebben vier medewerkers hun schouders onder dit project gezet. Samen met een muzikant en enkele vrijwilligers leiden ze het koor in goede banen. Ergotherapeut Sanne Leenders is één van de vier begeleiders van het koor. Sanne Leenders: “Een contactkoor is een koor waarbij mensen met dementie samen zingen met hun mantelzorger of een familielid. Het is een manier om eens op een andere manier contact te maken met elkaar. Of om het contact dat er al is, nog te verbeteren. Voor mantelzorgers en familieleden is het koor een kans om los te komen uit hun zorgrol. Samen zingen in een contactkoor is samen iets leuks doen. Dat is heel waardevol. Het sluit ook aan bij onze visie: dat iemand met dementie veel meer is dan iemand die zorg nodig heeft.”

In hun kracht

Muziek blijft heel lang hangen. Mensen met dementie kunnen dan ook nog lang zingen en meezingen, ook al lopen andere dagelijkse dingen moeilijker. Sanne Leenders: “Ze doen iets dat ze nog goed kunnen. Dat zorgt voor zelfvertrouwen. We zingen ook enkel liedjes uit de tijd van toen: dat zijn liedjes die ‘er goed in zitten’ en er dus ook ‘goed uitkomen’. Als een grootmoeder met dementie haar kleindochter de tekst van zo’n lied kan aanleren, dan staat ze weer even helemaal in haar kracht.”

Met een lach en een traan

Het Liswonder Koor repeteert al sinds november voor dit debuut. Sanne Leenders: “We merken dat de bewoners er veel plezier aan beleven. Bewoners die anders niet (zo veel) praten, vinden tijdens de repetities toch hun stem terug. Ze neuriën of zingen mee. De liedjes maken ook emoties los. We zien vaak een hele brede glimlach tijdens het zingen, maar ook tranen: de kracht van muziek en van het samen zingen, raakt mensen diep.”

De stem van het geheugen

Een contactkoor is een uitwerking van ‘Stem van ons geheugen’, een organisatie die contactkoren ondersteunt. Sanne Leenders: “We wilden al lang zo’n koor oprichten, maar door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om samen te zingen. Als de meezingende familieleden een mondmasker dragen, kan het nu wel.”