Gepubliceerd op:
5
februari
2019

Memoride is een systeem waarmee bewoners op een TV-scherm virtueel fietsen door de buurt die ze kennen van vroeger. Door de beweging versterken we de bewoners. Het gebruik van Google Streetview brengt mooie herinneringen naar boven.

Zorgbedrijf Rivierenland wil zelfredzaamheid verhogen, ook van bewoners die in het woonzorgcentrum verblijven. Omdat dit sterk bepaald wordt door de mate van mobiliteit zetten we in op oefeningen en activiteiten die de mobiliteit bevorderen. Naast de wandelclub zetten we in op het indoor fietsen op diverse toestellen. Om deze oefeningen een attractief karakter te geven werd binnen de verschillende woonzorgcentra het Memoride systeem geïntroduceerd. 

Door middel van een bewegingssensor wordt de bewegingen van de trappers doorgegeven naar een tablet waarop het Memoride programma werkt. Het programma maakt gebruikt van Google Streetview. Het gewone bewegen op een fiets wordt op die manier een leuke fietstocht. De bewoner kan op een kruispunt zelf beslissen welke kant hij opgaat. Op die manier kan hij zijn vroegere buurt nog eens verkennen. Maar ook op plaatsen komen die tot de verbeelding spreken. Vandaag fietsen in Parijs en morgen in New York. Of terugkeren naar een locatie met fijne herinneringen.

Het fietsen kan niet alleen individueel maar ook in groep. Tijdens deze eerder animatieve activiteit komt de interactie tussen de bewoners op het voorplan. Iedereen heeft wel iets te vertellen bij de route die gefietst wordt. Herinneringen worden opgehaald en gedeeld met de anderen.  Het inzetten van een beamer maakt dat verschillende bewoners meegenomen worden in de fietstocht. Een fietstocht door de vroegere buurt waar men school ging of jaren gewerkt heeft,kan bovendien herinneringen ophalen bij personen met dementie die dan een opening tot gesprek kunnen vormen.

Een mooi project dus en dat vond de jury bij de Belfius Smart Award dus ook. We zijn één van de 10 genomineerden voor de Smart City Award 2018 > 30.000 inwoners. Nog even afwachten of we op woensdag 24 april de award ook effectief mee naar huis mogen nemen. Duimen dus!