Gepubliceerd op:
22
februari
2024

In woonzorgcentrum De Lisdodde verwelkomt een nieuw kunstwerk van Gijs Vanhee bewoners en bezoekers. De muurschildering kwam tot stand samen met de bewoners en vertelt het verhaal van een grote, nieuwe stap in hun leven.

“Elke bewoner geeft De Lisdodde mee kleur”

De verhuis naar een woonzorgcentrum is een grote stap in een mensenleven. “We willen bewoners niet alleen de zorg geven die ze nodig hebben, maar vooral een nieuwe thuis”, vertelt Astrid Gepts, directeur van De Lisdodde. “Elke bewoner brengt zijn of haar eigen ervaringen, herinneringen, verhalen, noden, emoties en eigenheden mee. Zo geven ze De Lisdodde mee kleur.”

Na gesprekken met bewoners ontstond vorig jaar de idee om hun verhalen tot leven te laten komen met een muurschildering in de inkomhal. “Bij Zorgbedrijf Rivierenland vinden we inspraak van bewoners heel belangrijk. We hebben dat opgenomen in onze strategische doelstellingen en vertalen dat in onze hele werking. De muurschildering van Mechelaar Gijs Vanhee is een levendig eerbetoon aan de unieke levensverhalen van onze bewoners in De Lisdodde.”

Zoektocht naar rust en avontuur

Gijs Vanhee, de Mechelse kunstenaar die met zijn muurschilderingen al heel wat stadsmuren tot leven bracht, luisterde naar het levensverhaal van onze bewoners en het moment van verhuis naar het woonzorgcentrum. Telkens unieke verhalen, met persoonlijke overwegingen.

“Als we terugkijken op ons leven, zien we geen vloeiende en ononderbroken stroom, maar eerder een reeks momenten waar we tussen bewegen. Onze herinneringen staan niet vast, maar veranderen en passen zich aan, als een kameleon die van kleur verandert als de scène verandert”, vertelt Gijs Vanhee over zijn creatie.

“Voor mij gaat het schilderij over de zoektocht naar rust en avontuur”, zegt bewoonster Irmina (94). “De kameleon neemt alle bagage van vroeger en nu mee op zijn rug, zowel de goede als de slechte herinneringen. Hij zoekt rust op zijn tak tussen de lisdodde terwijl hij vist in de waterkant.”

Wie de muurschildering bekijkt, kan daar veel verhalen in ontdekken. Het kunstwerk zal elke voorbijganger verwonderen.