Gepubliceerd op:
26
april
2022

We denken vaak aan het zicht en het evenwicht, wanneer het over vallen gaat. Maar ook goed horen is belangrijk om een val te voorkomen. Gehoorverlies vergroot het risico op een val aanzienlijk.

Van 25 april tot 1 mei is het 'Week van de valpreventie'. Een tegen allen, allen tegen vallen? Wij brengen elke dag een valpreventie-tip uit het woonzorgcentrum. Vandaag: de valpreventie tip van Anke Grégoir, referentiepersoon dementie in woonzorgcentrum Hof van Egmont: "Laat elk jaar je gehoor testen".

 

"Gehoorverlies vergroot het risico op vallen enorm: wie minder goed hoort, valt gemiddeld maar liefst drie keer sneller. Meer nog: elke 10 decibel extra aan gehoorverlies zal je kans op een val ook nog eens met 1,4 keer vergroten."

 

"Door slechthorendheid ben je meer afgesloten van je omgeving. Je zal dan gemakkelijker struikelen of vallen. Bovendien is niet goed horen heel belastend voor je brein. Je hersenen moeten harder werken, waardoor er minder 'ruimte' overblijft voor andere vaardigheden, zoals in evenwicht blijven."

 

"Laat daarom niet alleen je ogen, maar ook je gehoor testen. Liefst zo vroeg mogelijk. Dankzij een hoortoestel verklein je niet alleen de kans op vallen. Gehoorverlies kan ook een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van dementie, omdat het zorgt voor een cognitieve achteruitgang. Preventie is dus de boodschap. Ga vanaf je 45ste jaarlijks op controle bij de audioloog."

 

Gehoorscreening in het woonzorgcentrum

Voor de gehoorscreening komt er in het woonzorgcentrum 1 tot 2 keer per jaar een audioloog langs van de mobiele zorggroep.

Bewoners kunnen zichzelf opgeven voor deze kosteloze screening die in het woonzorgcentrum zelf plaatsvindt. Als bewoners dit niet meer zelf kunnen, observeren we als team of er achteruitgang is van het gehoor en bespreken we dit met de familie.

Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten en de bewoners waarbij gehoorschade wordt vastgesteld of verder onderzoek nodig is, worden gecontacteerd door de Mobiele zorggroep zelf.