Gepubliceerd op:
24
mei
2023

Sinds begin dit jaar krijgen de bewoners van wzc De Lisdodde meer plantaardige producten op hun bord.

In het kader van de Green Deal Eiwitshift slaan Sodexo en Zorgbedrijf Rivierenland de handen in elkaar om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de geserveerde voeding te verbeteren. Op woensdag 24 mei konden enkele bewoners van De Lisdodde in primeur kennismaken met ‘hybride vlees’.

Green Deal Eiwitshift op ons bord

We eten vandaag in verhouding te veel dierlijke en te weinig plantaardige eiwitten. De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ verenigt spelers uit het hele voedingssysteem om die verhouding in ons eetpatroon te verbeteren. Eiwitten vormen een onmisbare bouwstof voor ons lichaam. De verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten bedraagt op dit moment ongeveer 60/40. In een gezond en milieu-verantwoord voedingspatroon halen we verhoudingsgewijs méér eiwitten uit plantaardige bronnen. Die evolutie wordt de eiwitshift genoemd. Het doel is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie te verbeteren richting een verhouding van 40/60 dierlijke/plantaardige eiwitten tegen 2030. Om uiteindelijk te komen tot een vermindering van de totale inname van eiwitten.

“De voetafdruk van producten en productiemethodes varieert sterk, maar de milieuwinst van voedingspatronen met minder dierlijke producten is behoorlijk. Voedingspatronen rijk aan ongeraffineerde of minimaal bewerkte plantaardige producten zoals volle granen, groenten, fruit, peulvruchten en noten verlagen het risico op tal van chronische ziekten. Die voeding gerelateerde ziekten liggen aan de oorzaak van de discussies rond de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg. We hebben de ambitie om samen, dankzij deze vrijwillige overeenkomst, de streefdatum van 2030 te bereiken.”, vertelt Moniek Weckx, Client Relationship Manager bij Sodexo.

 

Hybride vlees

“Als maatschappelijk verantwoorde ondernemers vinden wij het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan de Green Deal.” zegt Jeroen Baeten, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. “Daarom hebben we samen met Sodexo een product ontwikkeld waarmee we een eerste stap zetten richting meer plantaardige voeding in onze entiteiten.”

Sinds begin 2023 biedt Sodexo in zijn assortiment  ook een 50/50 vleessoort aan woonzorgcentra aan.Dit zijn hybride producten van 50% kwaliteitsvol Belgisch rundsvlees en 50% vlezige oesterzwammen. Het product bevat evenveel ijzer en B-vitaminen als 100% vlees, en de zwammen nemen de vleessmaak op. De verhouding eiwitten en calorieën is ook gelijkaardig. Bedoeling is om deze in 2023 toe te voegen aan het menu in wzc De Lisdodde.

 

“We willen de omschakeling naar meer plantaardige voeding samen met onze bewoners maken, maar herkenbare maaltijden en smaken blijven uiterst belangrijk.”, vertelt Gabriella De Francesco, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. “Zowel voor ons als voor cateraar Sodexo is het van cruciaal belang dat de bewoner het menu lekker vindt en dat we de gezondheids- en sociale aspecten van de maaltijden niet uit het oog verliezen.” Daarom kiezen de organisaties bewust voor een geleidelijke introductie met semi-plantaardige alternatieven voor herkenbare producten.

 

Woonzorgcentrum De Lisdodde schakelt de jongere generatie in

Plantaardige voeding is niet meer weg te denken uit ons toekomstig eetpatroon. Uiteraard is dit voor de huidige generatie senioren en bewoners van woonzorgcentrum De Lisdodde grotendeels onbekend terrein. Vegetarisme, veganisme en flexitarisme zijn nog niet ingeburgerd. Om de bewoners kennis te laten maken met deze evolutie richting plantaardige voeding, roepen Zorgbedrijf Rivierenland en Sodexo de hulp in van Basisschool De Spreeuwen. Samen met de leerlingen van het vierde leerjaar zochten ze naar een geschikte naam voor het hybride vlees. De winnende naam? Vloentjes, 'Het beste van Vlees en Groentjes'!